OBSERVATORI INTEL·LIGENT

INNOVI impulsa el projecte MCR per donar resposta a diferents reptes del sector vitivinícola

Mònica Monera Martínez,

L’excedent de raïm que es genera en els últims anys fa minvar el preu del raïm degut a la gran oferta davant la demanda per la seva vinificació. Cal buscar vies alternatives per valoritzar aquest excedent donant sortida al mateix. El seu ús com a MCR i per tant font de fructosa per a la segona fermentació i l’elaboració de licors d’expedició en pot ser una.

El projecte MCR (Most Concentrat Rectificat) també té l’ambició de resoldre diferents altres reptes del sector vitivinícola entre els que hi ha l’apropament a l’objectiu d’esdevenir un sector 100% circular; treballar la reducció d’emissions de CO2 i substituir un producte importat (sucre) per un de proximitat.

Una de les solucions proposades pel sector és aprofitar l’excedent de raïm per aconseguir un most que serveixi per substituir els sucres que actualment s’afegeixen als escumosos per a realitzar la segona fermentació en ampolla, sucres que actualment provenen de la de remolatxa d’origen centreeuropeu en el cas d’escumosos convencionals o de canya en el cas de produccions ecològiques amb origen de països tropicals.  

D’aquesta manera, evitant l’entrada en el procés d’aquests tipus de sucres i emprant un producte procedent del propi raïm acosta al sector a l’objectiu del 100% de circularitat. L’MCR és el suc del raïm premsat i tractat per millorar les seves propietats, essent així una matèria primera que prové del propi sistema productiu i fins i tot de la mateixa explotació.

Una altra consideració ambiental és l’eliminació d’emissions de CO2 provinents del transport dels sucres de remolatxa (amb principal origen a França i Alemanya) i de la canya (principalment des de Tailàndia).

A nivell social, a part de la millora del preu del raïm pels viticultors, es crea una nova infraestructura industrial, que aporta llocs de treball qualificats i d’alt valor.

Finalment el fet de la utilització de l’MCR convertiria els escumosos catalans en els únics escumosos a nivell mundial que no incorporen sucres externs per a la seva segona fermentació, aconseguint un avantatge competitiu molt important respecte a la resta.

L’objectiu de l’estudi és avaluar tècnicament i econòmicament les diferents alternatives per a la producció de l’MCR, valorant la creació de la infraestructura necessària.

Aquest projecte està subvencionat per ACCIÓ, a través de la convocatòria d’ajuts a Iniciatives de Reforç a la Competitivitat.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies